پیچ شش گوش و شش گوش واشرادر یا فلنچی+کاربرد و مصرف آن،خواص،تولید و خرید


خرید پیچ شش گوش و کاربرد آن در صنایع مختلف

معرفی پیچ های شش گوش

پیچ های شش گوش یا به اصطلاح Hexagon head bolt از مرسومترین، انواع پیچ ها هستند که با توجه به  نیاز صنایع مختلف در اندازه ها، کلاس ها(گریدها) و آلیاژ های  متفاوتی ارزیابی، طراحی، تولید وساخته می شوند، در نتیجه برای انتخاب پیچ شش گوش باید همه ی آیتم های تولید و کاربرد آن مانند سایز آچارخور پیچ، آلیاژ پیچ، قطر دنده پیچ ، گرید یا کلاس پیچ را در نظر گرفت و بعد شروع به تولید و ساخت نمود. با این حال مهم ترین و اصلی ترین عاملی که در انتخاب پیچ شش گوش نقش مهمی را دارد، قطعاتی هستند که قراره به همدیگر وصل شوند و کاربرد یک قطعه کامل را داشته باشند.

پیچ های  سر شش گوش که به آنها پیچ های سر  شش ضلعی یا آچار خور یا شش پر نیز گفته می شود دارای گل شش ضلعی هستند. پیچ های شش گوش از نظر شکل و اندازه ظاهری به دو دسته پیچ های شش گوش استاندارد ( hex bolt) و پیچ های شش گوش گل بزرگ (heavy hex Bolt) معروف می باشند.

آلیاژ و جنس پیچ های شش گوش

آلیاژ و جنس پیچ های شش گوش تولیدی آهن، فولاد خشکه، استنلس استیل ، پلاستیک ، پی وی سی و … هستند اما بطور کلی در صنعت جنس هایی که بیشترین مصرف را دارند به شرح ذیل می باشد:

  • پیچ شش گوش آهنی در کلاس ۵٫۶ و کلاس ۶٫۸
  • پیچ شش گوش خشکه کلاس ۸٫۸ تولید با مفتول ۱۰b21 یا Mo40
  • پیچ شش گوش فولاد آلیاژی در کلاس ۱۰٫۹  با ۳۴ راکول سختی و پیچ شش گوش کلاس۱۲٫۹ با ۴۲ راکول
  • پیچ فولادی استنلس استیل یا پیچ استیل در گریدهای A2 و A4 و B8 و … که معمولا با استیل های کلاس ۳۰۴ و ۳۱۶ تولید می شوند.

چگونه از روی نوشته پیچ میتونیم کلاس پیچ را متوجه بشیم:

هر مقداری که  کلاس یا گرید پیچ شش گوش از لحاظ عددی بیشتر باشد استحکام و مقاومت بیشتری خواهد داشت زیرا آلیاژ فولاد و جنس آنها پر کربن تر یا درصد کربن بیشتری خواهند بود، همچنین علاوه براین استانداردها، استاندارد های دیگری نیز برای سایز و ابعاد پیچ های شش گوش و آبکاری های سطحی آنها تعریف شده است که نشان دهنده ابعاد و اندازه برای گل پیچ هستند به عنوان مثال می توانند گل درشت یا گل ریز باشند یا می توانند نیم دنده یا تمام دنده باشند .

پیچ های سازه ای که در سازه های ساختمانی یا پتروشیمی  استفاده می شوند  با مقاومت و استحکام  بالا همان پیچ های گل درشت هستند که طبق استاندارد din 6914 طراحی تولید و عرضه می شوند تنها تفاوت این نوع از پیچ ها با سایر پیچ ها در ارتفاع گل آنها وعرض سراسری پیچ شش گوش می باشد ارتفاع وعرض گل درشت ها بیشتر بوده و به طبع مقاومت و استحکام آنها در برابر تنش و فشار  های وارده بیشتر خواهد بود به همین دلیل از پیچ های گل درشت در ماشین آلات سنگین و سازه بهره می برند.

مجموعه آرشام پیچ با در نظر گرفتن تمام موارد ذکر شده پیچ های مربوط به هر قطعه را توسط متخصصان این مجموعه طراحی و تولید میکند جهت مشاوره در زمینه تولید انواع پیچ شش گوش یا آچاری میتوانید به کارشناسان مجموعه ارتباط حاصل نمایید.

در پیچ  شش گوش اندازه دنده ها می تواند به صورت دنده ریز fine Thread و یا دنده درشت Coarse Thread ایجاد شود.

استاندارد پیچ شش گوش

• پیچ شش گوش نیمه رزوه یا نیم دنده با استاندارد din931 یا iso 4014

• پیچ شش گوش تمام رزوه یا تمام دنده با استاندارد din933 یا iso 4017

• پیچ شش گوش اچ وی HV با استاندارد din6914 یا EN 14399

• پیچ شش گوش با استاندارد din 561

• پیچ شش گوش با استاندارد din 558

• Din564

• Din601

• Din609

• Din960

• Din7990

• Din7999

در حقیقت به صورت کلی بخوایم بگیم استاندارد پیچ ها تولیدی در ایران معمولا با iso ، din ، Astm تعریف می شوند.

پیچ های  شش گوش خشکه یا فولادی از لحاظ شرایط مصرفی

پیچ شش گوش خشکه در  مناطقی که رطوبت کم هست  یا به اصطلاح گرم و خشک است. مورد استفاده قرار می گیرد زیرا در برابر رطوبت و خوردگی عملکرد ضعیفی دارند. این پیچ ها با گرید های ۸.۸ و معمولا از طول ۲۰ تا ۴۰۰ میلی متر و قطر۶ تا ۵۰ میلی متر بسته به سفارش مشتری تولید می شوند. پیچ های شش گوش خشکه مقاومت واستحکام بالایی در برابر فشار های وارده به نسبت پیچ های آهنی کلاس ۵.۶ و ۶.۸ دارند.

پیچ خشکه با کلاس ۸.۸ پر مصرف ترین نوع پیچ های خشکه می باشد بطور معمول  پیچ های خشکه درسه نوع کلاس تولید می شوند که بین این سه کلاس ، پیچ خشکه ۸.۸ مقاومت کمتری نسبت به کلاس های دیگر (۱۰.۹ و۱۲.۹) خشکه دارد، اما هزینه تولید آن نیز کمتر است.

منظور از کلاس ۸.۸ یعنی چه:

عبارت ۸ اول در واقع نشان دهنده این است که هر سطح مقطع از این پیچ می تواند باری معادل ۸۰ کیلو گرم را در هر میلی متر مربع تحمل کند ، عبارت ۸ دوم بیانگر حداکثر مقاومت و تحمل این پیچ در برابر تغییر شکل یا کرنش می باشد. به صورت کلی هنگام وارد شدن نیروی عمودی به پیچ می تواند باری معادل ۶۴ کیلوگرم را تحمل کند بدون اینکه تغییری در آن ایجاد شود در واقع تا ۸۰ کیلوگرم بار را به صورت عمودی میتواند تحمل کند اما بیشتر از این نیرو باعث ایجاد تغییر شکل در آن می شود که با آن تنش کرنش می‌گویند، پیچ خشکه ۸.۸ هم به صورت نیمه رزوه یا نیم دنده هم تمام رزوه یا تمام دنده در بازار موجود است.

پیچ خشکه نیمه رزوه یا نیم دنده

در قسمت انتهای ساقه این پیچ ها دنده وجود دارد، که در صنایع مختلف پرکاربرد است و بخشی از پیچ که رزوه نشده است توان مقاومتی بیشتری دارد ، پیچ های نیم رزوه شش گوش معمولا طبق استاندارد din 931 تولید می شود.

پیچ خشکه تمام رزوه یا تمام دنده

پیچ خشکه تمام دنده که با توجه به سفارش مشتری معمولا تولید میشود و طبق استاندار دین ۹۳۳ تولید می شود. و معمولا تا ارتفاع ۵۰ میلی متری تولید می شود.

پیچ های شش گوش گالوانیزه(گالوانیزه سرد، گالوانیزه گرم)

در مکان هایی که در معرض رطوبت هستند یا آب و هوای مرطوب حاکم است مثل شرکت های نفت و پتروشیمی که در جنوب و شمال کشور مشغول هستند از پیچ شش گوش با پوشش گالوانیزه استفاده می کنند زیرا مقاومت خوبی در برابر رطوبت از خود نشان می دهد و از سایز های ۶ تا ۳۶ میلی متر در بازار موجود است در استفاده از این پیچ توجه داشته باشید که باید همراه با آن از مهره گالوانیزه و واشر در سازه استفاده کنید.

برای سفارش مهره و واشر در سایزهای مختلف مصرفی میتوانید از مشاوره گرفتن با متخصصان مجموعه آرشام پیچ درخواست خود را ثبت کنید.

پیچ های شش گوش با گرید یا کلاس ۱۰.۹

پیچ های شش گوش با کلاس ۱۰.۹ مقاومت و استحکام بالاتری در برابر تنش های کششی و فشاری نسبت به پیچ های شش گوش کلاس ۸.۸ دارند. و نسبت به کلاس ۱۲.۹ ضعیف تر هستند. این کلاس از پیچ ها حداکثر نیرویی که در هر میلی متر از مربع را تحمل میکنند ۹۰ کیلوگرم می باشد. این نوع از پیچ ها از قطر ۸ میلی متر تا ۶۰ میلی متر تولید و استفاده می گردند. حداکثر سختی که معمولا به این کلاس از پیچ می دهند در عملیات حرارتی ۳۴ راکول می باشد.

پیچ های شش گوش کلاس ۱۲.۹

این نوع از پیچ های شش گوش از قطر ۱۰ تا ۳۲ میلی متر طراحی و تولید می شوند ودر صنعت ساختمان سازی، سوله سازی، ساختمان، نظامی، شرکت نفت، پتروشیمی و … کاربرد دارند. همچنین بخاطر سختی بالایی که در عملیات حرارتی میگیرند دنده ها با استحکام بالاتری نسبت به کلاس ۱۰.۹ دارند. و معمولا در عملیات حرارتی تا ۴۲ راکول سختی می دهند.

پیچ شش گوش فلنجی یا شش گوش واشردار

پیچ های شش گوش فلنجی یا شش گوش واشردار با استاندارد din6921 تولید می شوند و به آنها پیچ آچاری فلنجی یا پیچ فلنجی آچار خور یا شش گوش واشر دار نیز گفته می شود. و در کلاس های مختلف(۵.۶، ۸.۸، ۱۰.۹ و ۱۲.۹) بسته به سفارش مشتری تولید می شوند. و معمولا به واشر نیازی ندارند. و واشر همراه با سر پیچ بصورت چسبیده به هم در عملیات فورج ایجاد میشود و کار آب بندی و نقش واشر را انجام میدهد. این از پیچ ها توسط دستگاه های یک قالب دو ضرب یا ۳ قالبه بولت فورمر تولید می شوند و برای اینکه تنش اتصال محکم تری ایجاد شود زیر واشر بصورت آجدار تولید می شود. پیچ شش گوش واشردار یا فلنچی بصورت گالوانیزه سرد یا گرم برای جلوگیری از زنگ زدن نیز به بازار عرضه می شود و بسته به قطعه ای که بسته می شود و نیاز مشتری توسط مجموعه آرشام تولید و عرضه می گردد.

پیچ شش گوش گل درشت یا پیچ HV

به دلیل اهمیت و کاربرد بالای پیچ های HV در ادامه مقاله به صورت کامل این نوع ازپیچ های شش گوش برایتان شرح داده می شود .

پیچ های شش گوش گل درشت طبق استاندارد های:

✔ DIN 6914

✔ ASTM A490

✔ ISO 7412

✔ DIN EN 14399-4

و در گریدهای ۱۰.۹ طراحی و تولید می شوند، نام های دیگر این نوع پیچ، پیچ آچاری سنگین، هوی بولت(پیچ سنگین) یا hv می باشد و در سازه هایی که تحت فشار کششی و برشی زیادی هستند استفاده می شود.

پیچ های hv از نظر ظاهری و ساختاری تفاوت هایی با پیچ های شش گوش معمولی دارند پیچ های hv رزوه کوتاه تر و گل بزرگ تری دارند پیچ هایHV مخفف کلمه Heavy hex bolt می باشد ، پیچ های hv قبل از عرضه به مصرف کنندگان به صورت های مختلف تحت آزمایش های فیزیکی و مکانیکی قرار می گیرند. پیچ های شش گوش گل درشت یا hv از سایز های ۱۲ تا ۳۶ میلی متر تولید می شوند بنابراین برای به کار گیری پیچ های اچ وی با توجه به سایز های مختلف آنها می توان ازآچار های مختلفی متناسب با آن بهره برد.

پیچ های hv به صورت گالوانیزه گرم ، داکرومات یا بدون پوشش در بازار وجود دارند.

با توجه با مصرف پیچ های  hv  در صنعت نیاز هست که مهره های متناسب به این نوع از پیچ ها نیز تولید گردد که به آنها نیز مهرهای hv گفته می شود.

مهره HV متناسب با پیچ های HV طبق استاندارد های زیر تولید و به بازار عرضه می شوند:

• DIN 6915

• ASTM A563

• ISO 7414

• DIN EN 14399-4

همچنین برای به کار گیری مهره هایHV در سازه علاوه بر مهره متناسب می توان از واشر متناسب با آن بهره برد واشرHV طبق استاندارد های زیر طراحی و تولید می شوند:

• DIN 6916

• ASTM F436

• ISO 4716

• DIN EN 14399-6

کاربرد پیچ های HV

تفاوت اساسی پیچ هایHV با پیچ های شش گوش یعنی گل بزرگ تر و رزوه کوتاه تر موجب شده است که این نوع از پیچ ها کاربرد بسیاری داشته باشند زیرا سطح اتکای بیشتری دارند و هنگامی که تحت نیروهای برشی و کششی قرار می گیرند مقاومت خوبی از خود نشان می دهند و در اتصالات اصطحکاکی مورد استفاده قرار می گیرند، در صنایعی مانند نیروگاه ها، خودرو های سنگین، ساخت اتوبان و راه سازی، اسکله های فلزی ، کشاورزی و ماشین آلات این صنعت، پل های فلزی، نصب تیرآهن، توربین های بادی و … کاربرد دارند.

کاربرد پیچ های شش گوش

پیچ های شش گوش به دلیل پر مصرف بودن و کارایی بالای آنها در اکثر صنعت ها مورد استفاده قرار می گیرند که مهم ترین آنها عبارتند از:

✔ صنعت آب و فاضلاب

✔ ماشین آلات

✔ صنعت ساختمان سازی

✔ سد سازی

✔ پل سازی

✔ صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

✔ اسکلت فلزی، سوله و…

پیچ های شش گوش مورد استفاده برای محیط های مختلف طبق توضیحات بالا دیدیم که پیچ های شش گوش در گرید ها، سایز ها، استاندارد ها و جنس های مختلفی طراحی می شوند. پیچ هایی شش گوش با گرید ۶.۵ برای سازه هایی که تحت فشار کمی هستند مناسب است و برای متصل کردن قطعات فلزی و غیر فلزی مورد استفاده قرار می گیرند.

پیچ های شش گوش استیل برای موقعیت هایی که سازه باید فشار متوسطی را متحمل شود مناسب است زیرا مقاومت آنها در برابر خوردگی و فشار بالاست ودر محیط هایی که رطوبت وجود دارد نیز می توان از آنها بهره برد.

پوشش هایی مانند داکرومات ، گالوانیزه سرد و گرم برای پیچ های فولادی و آهنی مورد استفاده قرار می گیرند اما به عنوان مثال از گالوانیزه سرد نباید برای پیچ های کلاس ۱۰.۹ استفاده کرد زیرا موجب تردی هیدروژنی در سطح پیچ می گردد و کارایی پیچ را کاهش می دهد. و مقاومت آن را کاهش می دهد.

مجموعه آرشام پیچ با بکارگیری نیروهای خبره در زمینه تولید پیچ، مهره و واشر آماده عقد قرارداد با شرکت های مصرف کننده می باشد. و می توانید نیاز مصرفی خود را از مشاوران ما در خواست کنید.

  • تبلیغات: 
    1. آیا می توان با چکش سنگهای کره مریخ را شکافت؟
    2. قیمت بهترین اره برقی ماکیتا
    3. قیمت انواع کیف ابزار کوچک
    4. رونمایی از عجیبترین چکش برقی جهان در چین!!

این مطلب چه اندازه برایتان مفید بوده است؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی: 0

منتظر اولین رای شما هستیم 👋

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *